header-banner

Предимства и недостатъци на малките слухови апаратиВие сте диагностирани, че имате загуба на слуха и вашият слухов специалист ви препоръчва слухови апарати. Благодарение на днешната технология на вас ви се предлагат разнообразие от стилове и производители, от които може да избирате, включително някои които са толкова дискретни, които всъщност са невидими. 

Кой вид ще изберете?

Най-дискретните и малки слухови апарати включват стилове по поръчка-„ вътре в ухото“ като „ напълно в канала“ и „ невидимо в канала“. Двата вида се поставят навътре в ушния канал, скрити зад очертанието на ушите.

Макар че социалната обстановка може да ви накара да се ориентирате към по- малките, по-дискретни устройства по поръчка, но тези модели не са подходящи за всеки. Как да разберете дали са правилния избор за вас? Ето някои предимства и недостатъци, които можете да обсъдите с вашия ушен специалист.

Предимства на малките слухови апарати

Атрактивни и дискретни

 • Тези устройства са почти невидими
 • Нямат външни тръбички или жици
 • Понеже са леки и изработени и по поръчка, за да пасната на ушния канал, те са удобни за повечето потребители.

Функционалност

Тяхното местоположение вътре в ушния канал ви улеснява да използвате телефони и слушалки.

Външното ухо ги защитава като не им дава много възможност да ловят звука на вятъра, когато се наслаждавате на дейности на открито.

 • Те могат да произвеждат по-естествен звук за потребителите. Мястото им в ушния каал може да намали досадния ефект на оклузия, който понякога се описва като звучене сякаш говорите във варел.
 • Тяхната близост до тъпанчето означава, че се нуждаят от по-малка мощност, за да предават звука. Това означава, че е малко вероятно да произведат шепот.
 • Недостатъци на малките слухови апарати

Не са добър избор за всеки

 • Тези малки слухови апарати не са подходящи за хора с тежка, по-напреднала загуба на слуха. Те са най-подходящи за хора с лека до умерена загуба на слуха. Ако вашият слух е по-увреден, вие можете да чувате по-добре ако използвате слухови апарати зад ушите, които разполагат с повече мощност вътре.
 • Те не са подходящи за всеки ушен канал. Хората с къс или ушен канал с различна форма не могат да ги носят.

Малкият размер означава да правите компромиси

 • Вие ще сменяте батерии по-често. По-малки слухови апарати означава по-малки батерии за еднократна употреба, които нямат голям капацитет. Ако предпочитате презаредими батерии, трябва да се ориентирате към слухови апарати зад ухото.
 • Характеристиките могат да бъдат ограничени. Няма достатъчно място за насочен микрофон, едно от най-полезните технологии за слухови апарати, която помага да се чува при наличието на фонов шум. Помислете върху заобикалящата ви среда, какви звуци най-много искате да чувате? Ако сте все още студент, все още работите или често присъствате на социални събития в ресторанти, семейни събирания или в обществения транспорт, технологията зад ушите може да се окаже по-подходяща за вашия начин на живот.
 • Контролерите по-трудно се виждат ли усещат и може да се окаже трудно да смените батериите, така че по-малките слухови апарати не са подходящи за хора с проблеми със зрението и/или сръчността.
 • Лесно могат да се загубят или да не можете да ги намерите, поради размера им.

Какво да правите ако малките слухови апарати не са подходящи за вас?

Ако вашият слухов специалист ви каже, че малките слухови апарати, по поръчка не са подходящи за вас, това не означава, че вие сте обречени да носите апарати, които не са подходящи за вашия стил.

Малките слухови апарати не са единственият вид, които могат да бъдат много дискретни. Незабележимите слухови апарати зад ухото наречени приемник в ухото (ПВУ) или приемник в канала (ПВК) станаха много популярни през последните години от части защото са много дискретни, когато се носят. Самите устройства са малки и много добре прилепват зад ухото. Те се съединяват с ушния канал с помощта на много тънка, свободна тръбичка, която почти не се забелязва. Цветовете на устройствата са избрани, за да се сливат с повечето коси и цветове на кожата.

 Устройствата- ПВК и ПВУ са леки, удобни и могат да се използват от хора, които страдат дори от тежка загуба на слуха. Те лесно се виждат и лесно се борави с тях, затова винаги са отлично решение за хора, които не желаят да им се виждат слуховите апарати.

Говорете с вашия ушен специалист

Ако това ви звучи изумително, не се тревожете. Това не е решение, което трябва да вземете сами. Личната информация, която споделяте с вашия ушен специалист-като ежедневни нужди, обстановка, в която е необходимо да слушате и бюджетни проблеми, ще помогнат да определите кои слухови апарати са най-добрите за вашия слух.